NIEUWSBERICHTEN

Bedrijfsbezoek 2019

Dinsdag 5 november 2019 bezoek aan Zwembad Poperinge

Intronisatiefeest 2019

Maandag 18 september 2019

Bedrijfsbezoek 2018

Woensdag 14 november 2018 bezoek Made in Inox Watou

Intronisatiefeest 2018

Maandag 24 september 2018

Bedrijfsbezoek 2018

Maandag 11 juni 1918 bezoek aan brouwerij “Den Gouden Arend”, Roesbrugge

Algemene Vergadering 2018

Maandag 24 april

Bedrijfsbezoek 2017

Maandag 20 november 2017 bezoek aan Prof-Projects, Poperinge

Intronisatiefeest 2017

Maandag 25 september 2017

Bedrijfsbezoek 2017

Maandag 12 juni 2017 bedrijfsbezoek aan ’t Graafschap, Watou

Algemene Vergadering

Maandag 24 april 2017

Hopscheutenhappening 2017

18 tot 25 maart (zie hoofdstuk Hopscheutenhappening)

Nieuwjaar in een kasteeltuin 2017

Zondag 15 januari 2017 – Nieuwjaars Winter-BBQ

——-

Bedrijfsbezoek 2016

Maandag 20 juni 2016 bezoek aan Jan Yperman Ziekenhuis

Wedstrijden 2016

Maandagavond 14 maart 2016 werden in een bomvolle zaal van hotel-feestzaal Palace (Poperinge) de laureaten bekendgemaakt van de twee prestigieuze wedstrijden die de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke organiseerde.

Dean Masschelein (restaurant Boury Roeselare) werd de laureaat van de wedstrijd Beste Belgische Hopscheutenkok De Witte Ranke 2016.
Tegelijk haalde hij de prijs van de creativiteit en de prijs voor de beste hopscheuten binnen.
De tweede prijs ging naar Jonathan De Gheyseleer.

 • Opgelegd gerecht van Dean Masschelein:
   
  Klassieke bereiding van gepocheerd ei, geblancheerde hopscheuten en een mousselinesaus.
                                                                               
  Vrije creatie van Dean Masschelein:
   
  Poperingse Hopscheuten, tartaar van inlands kalf, knolselder,
  foam van hopscheut, zacht gegaarde kalfswang

De laureaat van de wedstrijd Beste Professionele Bierschenker van België werd Bjorn Baron (café-restaurant ‘t Molenhof Oostvleteren).
De tweede prijs ging naar Paul Meeussen (’t Antwaerps Bierhuyske Antwerpen).

 

Bedrijfsbezoek 2015

Maandag 19 oktober 2015 bezoek aan het Poperingse bedrijf Mondi

21 september 2015

Intronisatiefeest

27 april 2015

Algemene vergadering met aansluitend optreden van het muzikaal duo ‘Op Eigen Risico’

21, 22, 26 en 28 maart 2015

Hopscheutenhappening “New Style”

——-

29 september 2014

Intronisatiefeest

21 april 2014

Op 21 april overleed Marcel Delanote. Marcel was één van de medestichters van De Witte Ranke. Hij zette zich ook jarenlang met hart en ziel in als lid van de raad van bestuur, o.a. als penningmeester. Eind 2010 nam hij afscheid van De Witte Ranke.

Marcel werd 93 jaar oud. Hij werdt zaterdag 26 april om 10.30u. in de Sint-Janskerk van Poperinge begraven.

11 maart 2014

Op dinsdagavond 11 maart vond in Gasthof De Kring de proclamatie plaats van twee wedstrijden van de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke uit Poperinge.

Tweejaarlijkse culinaire wedstrijd voor juniorkoks, dertiende editie

Een leesjury selecteerde uit 11 inzendingen uit heel Vlaanderen zes finalisten. Vanaf 10.30u. bereidden zij in de keukens van Syntra West Kortrijk een vrije creatie met hopscheuten, en een opgelegd gerecht (uiteraard ook met hopscheuten).
Een keuken- en proefjury beoordeelde telkens de twee gerechten per finalist.

De deskundige jury bekroond de laureaat Maarten Dejonckheere van Traiteur Ten Food Kachtem met de titel van ‘Beste juniorkok van de dertiende culinaire wedstrijd De Witte Ranke – Ereprijs NV Dupont’. Hij behaalde 801,25/1000 punten.

De tweede prijs was voor Alexander Reniers van restaurant Hof van Cleve Kruishoutem die 775,25 punten behaalde.

De derde prijs was voor Jelle Vanquaethem van restaurant Boury Roeselare die 769,25 punten behaalde.

Die vierde prijs was voor Yannick Corremans van Graanmarkt 13 Antwerpen die 726,75 punten behaalde.

De vijfde prijs was voor Sonny Sabbe van La Muse Nieuwpoort  die 644,5 punten behaalde.

De zesde prijs was voor Kristof Herzeel van Pand 19, Geraardsbergen die 575,75 punten behaalde.

Maarten Dejonckheere won de prijs voor de creativiteit, een kunstschaal geschonken door Syntra Vlaanderen.

Alexander Reniers won de prijs voor de beste bereidde Poperingse Hopscheuten en ontvangt een gastronomisch weekend in Poperinge ‘ Hoofdstad van het Goede Leven’ .

Beste professionele Bierschenker van België, tweede editie

Voor de tweede keer organiseerde De Witte Ranke simultaan met de culinaire wedstrijd ook een wedstrijd voor de beste professionele bierschenker van België.

Een leesjury selecteerde zes bierkenners, die een horeca-opleiding volgden en werken in een Belgisch restaurant, brasserie of bistro. De finalisten ondergingen op dinsdag 11 maart een reeks proeven in hotel Palace in Poperinge.

Een deskundige jury bekroonde de laureaat Hilaire Spreuwers, zaakvoerder van Bitter Zoet in Zonhoven met de titel van ‘Beste Professionele Bierschenker van België 2014 De Witte Ranke – Ereprijs Stad Poperinge’. Hij behaalde 234/300 punten.

De tweede prijs was voor Bjorn Baron van Het Molenhof in Oostvleteren met 221 punten.

De derde prijs was voor Bart Duflou van Flou’s Eet- en Praatkaffee in Poperinge met 173 punten.

De belangrijkste partners voor deze wedstrijden waren/zijn: de Poperingse restaurants Gasthof De Kring, gasthof ’t Hommelhof, Pegasus/hotel Recour en hotel Palace, Manoir Ogygia, Delta Lloyd kantoor Geert Pyck, Gandaham, Entre Deux Monts, AD Delhaize, de brouwerijen Leroy, Sint-Bernardus, De Plukker en Rodenbach, horeca West-Vlaanderen en horeca Poperinge, Unizo Handelsforum Poperinge, Pidy, Jules Destrooper, Solina-group Apollo, Dranken Pauwels, Duva-Fruit, Machinery Verhoest nv Bakkerij& voedingmachines SALVA ovens, de REO Veiling Roeselare, Syntra West, Syntra Vlaanderen en de hoofdsponsors: Kookboetiek Dupont uit Kortrijk en de stad Poperinge.

Na de proclamatie genoten alle genodigden, waaronder de 10 finalisten, van een hoogstaande receptie en een kapittelbanket, bereid door chef Gery Plancke en zijn team van Gasthof De Kring.

KOK-W

*

10 MAART 2014

De Witte Ranke wint Toerismetrofee 2014

Op maandag 10 maart 2014 stelde Horeca Poperinge, bij monde van erevoorzitter Gery Plancke, de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke voor als winnaar van de Toerismetrofee 2014.

Inderdaad, vandaag ben ik de vrijwilliger van dienst. Voorzitter Bert Recour van Horeca federatie Poperinge kan hier onmogelijk aanwezig zijn omdat hij precies vanavond de Orde van de 33 Meesterkoks ontvangt in zijn restaurant. Ze komen namelijk vanuit alle hoeken van België om onze Poperingse hopscheuten te proeven.
Had ik u dit dertig jaar geleden verteld, dan zaten jullie nu vol ongeloof te lachen… maar de dag van vandaag is dit evident… en dit dankzij vele, vele jaren inzet van… haar.
 
“Haar”, inderdaad, “zij”, zij doet mij echt denken aan een moeder.
 
Aan iemand die zonder eigenbelang haar kroost beschermt, helpt en laat groeien in hun bestaan, zo zorgt ook zij voor onze stad, onze streek en onze streekproducten. Meer nog, ze is zelfs moeder van verscheidene streekgerechten en blijft de naam en faam van onze Poperingse gastronomische troeven uitdragen: of het nu om bier, een Mar, een koekje, een voorgerecht, hoofdschotel of dessert gaat, deze moeder is levende reclame voor de Poperingse gastronomie.
 
Het is ook iemand die zonder dank familiefeestjes organiseert en blijft organiseren. Voor de eigen familie, maar ook voor zovele vrienden en kennissen. Zo brengt zij jaarlijks honderden mensen naar Poperinge om hen te laten genieten van hopscheuten. Bovendien organiseert zij ook al jaren allerlei culinaire en bierwedstrijden, nocturnes, congressen, voordrachten, bedrijfsbezoeken, vergaderingen en uitstappen.
 
Het is ook iemand die leeft voor onze stad. Geen inspanning is haar teveel om Poperinge te promoten. Ze blijft grotere evenementen organiseren, pakte al uit met een boek rond hop en hopscheuten en schonk zelfs een beeld aan de stad.
 
Maar ja, net zoals elke moeder, die slechts één keer per jaar echt gevierd wordt, wordt ook zij eigenlijk te weinig om haar kwaliteiten en haar blijvende inzet geprezen.
 
Daarom, beste mensen, willen wij van Horeca federatie Poperinge haar na dertig jaar hard werken eens flink in de bloemetjes zetten. Mag ik uw waardering én uw warme applaus vragen voor onze laureaat van de toerismetrofee 2014, niemand minder dan… De Witte Ranke.
 
Inderdaad, de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke zet zich al dertig jaar in voor cultuur, toerisme en gastronomie in de Westhoek en in het bijzonder in Poperinge. Hoog tijd voor een stedelijke erkenning.
 
Mag ik de voorzitter – of zeg ik beter baljuw – van De Witte Ranke tot op het podium vragen om in naam van de vzw de toerismetrofee 2014 in ontvangst te nemen.

Na de toespraak nam baljuw Bart Wemaere de trofee, een beeldje van de Poperingse kunstenares Nele Boudry, in foto. De bijhorende bloemen gingen van hand van hand, van de vrouw van de baljuw naar medestichtster Dina Vroman-Desmet en griffier Chantal Debusseré.

.Photo

*

18 FEBRUARI 2014

In Memoriam

andre Matton

Ere-Baljuw André Matton overleed op dinsdag 18 februari 2014. André was mede-oprichter en tot enkele jaren terug Baljuw van de Keurbroederschap De Witte Ranke. Hij was 85 jaar en van 1977 tot 1994 burgemeester van Melle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s