Intronisatie 2014

De Witte Ranke introniseert twee nieuwe leden

Op maandag 29 september hield de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke haar jaarlijkse intronisatiefeest. De dag startte met een traditionele Groet aan het Beeld op de binnenkoer van het Hopmuseum. De Witte Ranke liet immers in 2003 het beeld Dochter van Pupurn maken door de Poperingse kunstenares Nele Boudry. Met de Groet aan het Beeld herinnert de vzw alle leden aan de bestaansreden van de vereniging.
Na de Groet en de obilgate St.-Bernardus Tripel volgde in de nabije stadsschaal een academische zitting. Na de inleiding door baljuw (voorzitter) Bart Wemaere interviewde de baljuw gastspreker Jo Cambie, ook een lid van De Witte Ranke. Jo is al jaren bijzonder actief als teler van biologische hop (12 ha. waaronder vooral Golding en Cascade) én hij baat samen met Kris Langouche brouwerij De Plukker uit (met tot nu toe drie bieren en een debiet van 20.000 liter dit jaar). Jo Cambie had het uitgebreid over de (sombere) toekomst van de lokale hopsector maar bood ook enkele oplossingen aan om de hopcrisis te lijf te gaan.
Na dit interview werden twee nieuwe leden geïntroniseerd. Peter Geert Pyck stelde Werner Deraeve voor. Hij slaagde erin als eerste Poperingenaar om in de eerste ploeg van Anderlecht opgenomen te worden waarmee hij twee keer Belgisch kampioen werd, twee keer de Belgische Beker won, Europees speelde tegen Arsenal en AC Milaan en ploegmaats als Paul Van Himst, Gilles Van Binst, Robbie Rensenbrink en Jan Mulder had. Na zijn spelerscarrière werd hij jeugdtrainer bij Anderlecht. Sinds 2003 is hij scout voor Anderlecht waarbij hij vooral naar talent op zoek is in Afrika en Zuid-Amerika. Werner is gehuwd met Anne-Marie Milleville, een oud-hopkoningin.
Paul Hespeel stelde Bertrand Pouseele voor. Bertrand, lic. in de toegepaste economische wetenschappen, is vooral gekend als uitbater van meubelzaak Het Woonhuis. Hij zette zich ook jarenlang in voor Handel & Neringen en is zowat de pionier van de buurtinformatienetwerken. In 1994 zette hij zijn schouders onder dat nieuwste project: jarenlang maakte hij in Vlaanderen en Wallonië promotie voor deze verregaande samenwerking tussen politie en de burger (in hun strijd tegen de criminaliteit). Op vandaag telt België maar liefst 500 Bin’s. Bertrand is gehuwd met Christine Ingelaere.

Na de zitting werd het feest verder gezet in restaurant Pegasus, waar chef Bert Recour en gastvrouw Inge nog maar eens hun kunnen op gastronomisch vlak etaleerden.

Met de 2 nieuwe leden erbij telt De Witte Ranke momenteel 56 leden.

*****

Poperinghe Sint Bertinsdag 1805

Nu is ’t een plaisir te Poperinghe zyn: ’t is te midden den ploktyd en elk ende een werkt om het zyne by te brengen voor den goén uitslag. Elke streke heeft haren zegen en den hommel is de benedictie die te Poperinge uit de milde hand des Heeren vloeit, den hommel is de vrucht die Poperinghe’s landbouw weelde en overvloed verschaft. Mogte het niet ergen met de onregt- veerdige wet, die Perelarc en verlooren Zoone, onlangs gestemd hebben! ’t Is te hopen van neen, want zelve ’t gebouw van den kluisduivel, ’t en wilt het van geen vreemden hommel weten, ’t scheurt al dat er aen is.
Alle jare wordt deze plante van langs om meer te Poperinghe gekweekt, zoodanig dat de omstreken gelyken aen eenen wyd uitgestrekten hommelbosch. Daerby komt het grootendeels dat de vremdelingen die van alle kanten naer Poperinghe komen toegestroomd, niet genoeg meer en zyn in getal, op dat den hommel zonder schade zou kunnen gespykerd worden.
Maer te Poperinghe ligt er in de herten liefde voor elkander.
Al die kunnen snellen blymoedig akkerwaerds, om, onder Gods blauwen hemel, geheele manden van die blommen te plukken, die in geur en schoonheid voor geen roozen en moeten wyken.
Deze zelfs die, om byzondere redens, te lande niet gaen en kunnen, doen wat zy kunnen om hunne medeburgers by te staen. Gaet waer dat gy wilt: in huizen of poorten, te midden der stad, gy ziilt er hommel en hommelplokkers tegenkomen.
De jonkvrouwen zelve, wie zou het gelooven? die nooit anders en handelen als porcelcin en galeis, zydegaren, purper sitse en katoen, en schamen hun niet, ievers in een wagenkot met handschoenen aen, den hommel te gaen plokken. En zyn hunne handen wat vuil, dit en maekt hun niet, zy weten dat een weinig zurkel by den gebuer gebedeld, de plekken in een oogslag kan doen verdwynen. O zeker is ’t een plaisir nu te Poperinghe!
« Waer kan men beter zyn! » 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s